Overlegscheiding

Je bent hier:
Overlegscheiding

Wij helpen je terug in het zadel

Ieder huwelijk is anders en daarom is een echtscheiding altijd maatwerk. Soms past een mediator niet (meer) bij uw wensen, maar wilt u een rechtszaak vermijden. Daarom bieden wij ook overlegscheiding aan. Deze vorm van scheiden is vrij nieuw. U en uw ex-partner nemen allebei een advocaat in de arm, welke samen kijken naar de best mogelijke afwikkeling van de echtscheiding. Geen hindernis is voor ons te hoog: we gaan voor een goede toekomst voor het hele gezin.

Over de overlegscheiding

Overlegscheiding, ookwel Collaborative divorce genoemd, is een nieuwe manier van scheiden afkomstig uit Amerika, waarbij ieder van de partners een eigen ervaren familierechtadvocaat inschakelt, die in een teamverband met professionele coaches en financials zich committeren tot een voor alle betrokkenen beheersbare en passende oplossing te komen.

Centraal staan respect voor de onderlinge verhoudingen, elkaars emoties, belangen en toekomst. Het grote verschil met een mediation is dat ieder een eigen advocaat heeft en dat de advocaten afspreken niet tegen elkaar in een gerechtelijke procedure te zullen optreden. Dit laatste is de diskwalificatieregeling en heeft als groot voordeel dat de lat voor de professionals hoog wordt gelegd om jarenlange kostbare procedures voor de direct betrokkenen te voorkomen.

Daarnaast komen alle deelnemers aan de collaborative divorce of overlegscheiding schriftelijk overeen dat zij streven naar een werkbare en transparante omgeving om zo efficiënt mogelijk in onderling overleg tot een oplossing te komen. Om dit te verwezenlijken wordt bij de aanvang geïnventariseerd of er naast juridische en financiële bijstand psychologische begeleiding (ook voor kinderen) nodig is en bekeken welke informatie uitgewisseld moet worden alvorens gezamenlijk aan tafel te komen om te overleggen. Als er knelpunten zijn, kunnen die efficiënt opgepakt worden.

Overlegscheiding

Betrokkenen

Ieder een eigen advocaat

Als spanningen of emoties hoog oplopen, kan het voor een mediator teveel worden om een constructief overleg te waarborgen. Beide partijen hebben bij een overlegscheiding een eigen advocaat, welke hierin gespecialiseerd is en bij alle overleggen aanwezig is. Ook al heeft een overlegscheiding compromis als doel, het is belangrijk dat iedereen weet wat zijn rechten en plichten zijn en deze in het echtscheidingsconvenant ook aan bod komen.

Coach

Als er emoties, spanning en/of conflict in de lucht hangt, nemen deze vaak het hele overleg over. De coach gaat in gesprek met alle partijen, ook de kinderen, en zorgt ervoor dat iedereen zijn emoties een plekje kan geven voordat er afspraken gemaakt worden. Daarnaast kijkt hij met beide partners naar hoe de communicatie in de toekomst het beste kan verlopen, zodat er in harmonie verder gegaan kan worden.

Benodigde experts

Een echtscheiding is maatwerk, zo ook de overlegscheiding. Een financieel expert, een kinderpsycholoog of een tolk: het team kijkt welke expertises er verder aan tafel moeten komen zitten om tot de beste afspraken te komen.

Overlegscheidings Advocaat

Onze collaborative divorce lawyers zijn allen partner en afkomstig van gerenommeerde kantoren.

Zij zetten hun ervaring graag in voor jouw zaak.

Familierecht Advocaat - vFAS-scheidingsmediator - Collaborative divorce lawyer

FAQ

We begrijpen dat je met veel vragen zit.

We kunnen ons goed voorstellen dat je momenteel nog met veel vragen zit. Staat je vraag hieronder er dan ook niet tussen, neem dan gerust contact met ons op zodat we uw vraag goed kunnen beantwoorden. 

Voor stellen met kinderen is de overlegscheiding een prettig alternatief om een vechtscheiding te voorkomen. Maar ook stellen waarbij een financiële afhankelijkheid speelt is het een goede manier om te kijken hoe er voor beide partijen goede afspraken gemaakt kunnen worden.

Een overlegscheiding is dus geschikt voor iedereen waarbij een vechtscheiding op de loer ligt in het geval van een traditionele scheidingsprocedure.

Het verschil met de traditionele scheidingsprocedure is dat er door beide partijen van tevoren de belofte wordt uitgesproken om tot passende afspraken te komen én dat de advocaten afspreken niet tegen elkaar in een gerechtelijke procedure te zullen opreden. Zij beloven dus om jarenlange kostbare procedures te voorkomen en tot de beste uitkomst voor alle betrokkenen te komen.

Uiteraard zijn hier kosten aan verbonden, maar deze manier van scheiden is juist ontstaan om kostbare procedures te voorkomen. Door alle pijnpunten van tevoren bespreekbaar te maken en af te spreken transparant te zijn, wordt er voorkomen dat er later in de procedures nog experts ingehuurd en bijgepraat moeten worden. Iets wat uiteindelijk duurder zou zijn en tot vertraging zou leiden.

Nieuws & Publicaties

Ons laatste nieuws

Kom met ons in contact

Heeft u vragen of bent u benieuwd wat onze Rietmeesters voor u kunnen betekenen?

Of het nu gaat om advies, informatie over een procedure of het bespreken van de te bewandelen route, wij nemen graag de mogelijkheden met u door.