Wij helpen je terug in het zadel
Ieder huwelijk is anders en daarom is een echtscheiding altijd maatwerk. Soms past mediation niet (meer) bij uw wensen, maar wilt u een rechtszaak wel vermijden. Overlegscheiden, ook wel bekend als Collaborative Divorce, is een moderne en respectvolle manier om een scheiding te regelen. Het is een proces waarin beide partners onder begeleiding van een team van ervaren professionals in overleg tot afspraken komen. Geen hindernis is voor ons te hoog: het doel is om in goed overleg een regeling te treffen die voor elkaar en de eventuele kinderen acceptabel is.
Kenmerken van overlegscheiden zijn:
- Samenwerking
- Team van professionals
- Vrijwilligheid en vertrouwelijkheid
- Geen rechtszaak
Over de overlegscheiding
Bij overlegscheiden staan samenwerking, onder begeleiding van een team van professionals op basis van vrijwilligheid en vertrouwelijkheid centraal, waarbij een rechtszaak vermeden wordt.
Beide partijen en hun advocaten werken samen om conflicten op te lossen. Daarbij ligt de nadruk op communicatie en wederzijds begrip.
Naast advocaten kunnen ook andere deskundigen betrokken worden, zoals
- een coach ;
- een financieel expert;
- een kindercoach of pedagoog .
Beide partijen kiezen vrijwillig voor deze methode. Alles wat besproken wordt, blijft vertrouwelijk en wordt niet gebruikt in een eventuele rechtszaak.
Als één van de partijen besluit het overleg te stoppen en naar de rechter te gaan, moeten biede advocaten zich terugtrekken. Dit stimuleert de betrokkenen om binnen het overleg tot een oplossing te komen.
Voordelen van overlegscheiden
- behoud van relaties: door te focussen op communicatie en samenwerking blijft de relatie (vooral belangrijk bij kinderen) vaak beter intact;
- op maat gemaakte oplossingen: de afspraken zijn afgestemd op de specifieke situatie en wensen van beide partijen;
- minder stress en conflicten: de sfeer is minder vijandig dan bij een traditionele scheiden via de rechtbank;
- tijd- en kostenefficiënt: hoewel er meerdere professionals betrokken zijn, kan het proces vaak sneller en goedkoper zijn dan een langdurige rechtszaak.
Verschil tussen mediation en overlegscheiden
Bij mediation heeft u samen met uw partner dezelfde bemiddelaar. Bij overlegscheiden hebben beide partners een eigen advocaat. Die is er voor uw eigen belangen, zonder te strijden tegen de andere partner. Beide partners zijn gelijkwaardig. Overlegscheiden is de enige vorm van scheiden waarvoor een multidisciplinair team van professionals wordt samengesteld. Met allemaal hetzelfde doel voor ogen: u en uw partner op een respectvolle en duurzame manier laten scheiden.
Overlegscheiding
Betrokken professionals
Coach of psycholoog
Een coach of psycholoog begeleidt de emotionele kant van het scheidingsproces en structureert de bijeenkomsten. Zo zitten emoties en spanningen constructief overleg niet in de weg. Wanneer het nodig is, grijpt de coach in, zodat gesprekken op een redelijke toon gevoerd blijven worden.
Financieel expert
Om ervoor te zorgen dat de financiële kant van de scheiding goed wordt afgewikkeld, maakt een financieel expert meestal onderdeel uit van het team. De financieel expert kan partijen begeleiden bij het maken van afspraken omtrent verdeling van het vermogen en partner- en kinderalimentatie.
Kindercoach of pedagoog
Een kindercoach of pedagoog behartigt de belangen van de kinderen in het proces. Een kindercoach zal ook met de kinderen in gesprek gaan over hoe zij zich voelen en wat zij graag zouden willen op een wijze die bij hun leeftijd en ontwikkeling past.
Overlegscheidings Advocaat
Heeft u specifieke vragen over dit proces of over hoe het in uw situatie toegepast kan worden? Neemt u dan gerust contact op met mevrouw mr. S.N. Ziekman-Meijerink.
Familierecht Advocaat - vFAS-scheidingsmediator - Collaborative divorce lawyer
FAQ
We begrijpen dat je met veel vragen zit.
We kunnen ons goed voorstellen dat je momenteel nog met veel vragen zit. Staat je vraag hieronder er dan ook niet tussen, neem dan gerust contact met ons op zodat we uw vraag goed kunnen beantwoorden.
Voor stellen met kinderen is de overlegscheiding een prettig alternatief om een vechtscheiding te voorkomen. Maar ook stellen waarbij een financiële afhankelijkheid speelt is het een goede manier om te kijken hoe er voor beide partijen goede afspraken gemaakt kunnen worden.
Een overlegscheiding is dus geschikt voor iedereen waarbij een vechtscheiding op de loer ligt in het geval van een traditionele scheidingsprocedure.
Het verschil met de traditionele scheidingsprocedure is dat er door beide partijen van tevoren de belofte wordt uitgesproken om tot passende afspraken te komen én dat de advocaten afspreken niet tegen elkaar in een gerechtelijke procedure te zullen opreden. Zij beloven dus om jarenlange kostbare procedures te voorkomen en tot de beste uitkomst voor alle betrokkenen te komen.
Uiteraard zijn hier kosten aan verbonden, maar deze manier van scheiden is juist ontstaan om kostbare procedures te voorkomen. Door alle pijnpunten van tevoren bespreekbaar te maken en af te spreken transparant te zijn, wordt er voorkomen dat er later in de procedures nog experts ingehuurd en bijgepraat moeten worden. Iets wat uiteindelijk duurder zou zijn en tot vertraging zou leiden.
Nieuws & Publicaties
Ons laatste nieuws
AVDR magazine: Het recht uitgelegd op de Amsterdamse grachten
Het recht uitgelegd door Sabine N. Ziekman-Meijerink, advocaat en mediator.…
Pensioen automatisch verdeeld bij scheiding
Minister Koolmees heeft op 8 maart aan de Tweede Kamer…
Kom met ons in contact
Heeft u vragen of bent u benieuwd wat onze Rietmeesters voor u kunnen betekenen?
Of het nu gaat om advies, informatie over een procedure of het bespreken van de te bewandelen route, wij nemen graag de mogelijkheden met u door.