Erfrecht

Je bent hier:
Erfrecht advocaten

Geen hindernis is voor ons te hoog

Na het overlijden van een dierbare is het verdriet groot. Tijdens het rouwproces staat de wereld even stil. Het is daarom erg belangrijk dat het afwikkelen van de nalatenschap zo geruisloos mogelijk verloopt. Helaas blijkt in de praktijk dat dit vaak niet lukt en ontstaan er conflicten. 

Op dat moment kunnen onze gespecialiseerde erfrecht advocaten optreden als mediator om een goede uitkomst voor alle betrokkenen te realiseren. Is dit geen mogelijkheid, dan kunnen zij optreden als uw advocaat. Door een spoedige afwikkeling van de nalatenschap, helpen wij je terug in het zadel.

Over het erfrecht

Het erfrecht regelt wat er met het vermogen moet gebeuren van een overleden persoon. Dat vermogen bestaat uit het geheel van goederen en schulden en wordt de nalatenschap genoemd. De nalatenschap gaat over op de erfgenamen. Wie erfgenamen zijn bepaalt de wet (versterferfrecht) of een uiterste wilsbeschikking (testamentair erfrecht). 

Soms ontstaan conflicten over de wijze waarop de nalatenschap beheerd en vervolgens verdeeld moet worden. Onze erfrechtspecialisten staan erfgenamen, onterfde kinderen, executeurs en overige partijen die bij de afwikkeling van een nalatenschap bij. Wil je een testament opstellen, maar weet je niet goed wat je daar allemaal in moet zetten? Onze erfrechtspecialisten kunnen je precies vertellen hoe je je wensen zodanig kunt formuleren, dat conflicten na je overlijden zoveel mogelijk worden voorkomen.

Als de overledene geen testament heeft opgesteld, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn en hoe het vermogen van de nalatenschap moet worden verdeeld.

Met het kindsdeel wordt bedoeld het deel van de nalatenschap waar een kind aanspraak op kan maken volgens de wet of het testament. Soms is dit niet direct opeisbaar, maar krijg je een vordering op de partner van de overledene ter grootte van jouw erfdeel.

Het kindsdeel is iets anders dan de legitieme portie. Dat is het deel waar je recht op hebt als je bij testament bent onterfd. 

Over een erfenis moet belasting worden betaald. Hoeveel dit is, hangt af van een aantal factoren zoals uw relatie tot de overledene en de omvang van de erfenis.

Als je volgens de wet of testament erfgenaam ben in een nalatenschap, dan heb je drie keuzemogelijkheden: 

  • de nalatenschap zuiver aanvaarden;
  • de nalatenschap beneficiair aanvaarden;
  • de nalatenschap verwerpen.

Wat in jouw geval verstandig is, hangt af van de omvang van het nalatenschapsvermogen. In beginsel geldt: eenmaal gekozen, blijft gekozen. Er bestaan echter uitzonderingen. De keuze kan verstrekkende gevolgen hebben voor jouw eigen vermogen.

 

Onze expertise

Wij zijn Meesters in

Verdeling van nalatenschap

Als alle schulden van de nalatenschap zijn betaald, kan de nalatenschap worden verdeeld onder de erfgenamen. De wet of het testament bepaalt wie welk aandeel krijgt in het nalatenschapsvermogen.

Soms moeten afspraken worden gemaakt wie van de erfgenamen welke zaken krijgt en of daar nog iets voor betaald moet worden, bijvoorbeeld als een erfgenaam zaken krijgt met een grotere waarde dan de andere erfgenamen. Die afspraken kunnen vastgelegd worden in een vaststellingsovereenkomst.

Lukt het niet om daar afspraken over te maken, dan zal de rechter moeten beslissen hoe de nalatenschap verdeeld moet worden. 

 

Onterven en legitieme portie

Je kunt ervoor kiezen om je partner of één of meer kinderen te onterven. Als je je partner onterft dan ontvangt je partner niets uit het nalatenschapsvermogen. Een kind kan, in tegenstelling tot een partner, aanspraak maken op de legitieme portie. 

De legitieme portie is een gedeelte van het nagelaten vermogen waar je als kind volgens de wet altijd recht op hebt, ongeacht de inhoud van het testament, dus ongeacht een onterving. De legitieme portie is altijd een vordering in geld. Je kunt als onterfd kind dus geen aanspraak maken op spullen. 

Executeur

Als er een testament is, wordt daarin vaak een executeur benoemd. De executeur is belast met het beheer van de nalatenschap.

Vaak is daarbij de medewerking van bepaalde instanties nodig, zoals van banken of de Belastingdienst. De executeur dient dan te beschikken over een verklaring van erfrecht of executele. 

Vind je als erfgenaam dat de executeur zijn taken niet behoren uitoefent? Dan kun je de rechter verzoeken de executeur te ontslaan en een andere executeur te benoemen.

Erfrecht Advocaat

Onze erfrecht advocaten zijn allen partner en afkomstig van gerenommeerde kantoren.

Zij zetten hun ervaring graag in voor jouw zaak.

Familie & Erfrecht Advocaat - vFAS-scheidingsmediator -Erfrechtspecialist

Familie & Erfrecht Advocaat - vFAS-scheidingsmediator - Parenting Coördinator (PC)

Nieuws & Publicaties

Ons laatste nieuws

Fans van maatwerk

Lees hier onderstaand artikel over onze Familierechtadvocaat Rachel Vlielander (47)…

Kom met ons in contact

Heeft u vragen of bent u benieuwd wat onze Rietmeesters voor u kunnen betekenen?

Of het nu gaat om advies, informatie over een procedure of het bespreken van de te bewandelen route, wij nemen graag de mogelijkheden met u door.