Wilt u met uw minderjarige kind naar het buitenland, maar weigert de andere ouder toestemming te geven? Of trekt hij of zij die toestemming op het laatste moment in? In dit artikel leest u wat uw mogelijkheden zijn als uw vakantie in het water dreigt te vallen.
Reizen met een kind bij gezamenlijk gezag: toestemming vereist
Als ouders samen het gezag over een kind hebben, is voor een buitenlandse vakantie van de ene ouder met het kind de toestemming van de andere ouder verplicht. Zonder die toestemming mag u als ouder het land niet met het kind verlaten. De marechaussee controleert hierop bij de grens of op de luchthaven. Gaat u toch zonder toestemming op reis? Dan kunt u zelfs risico lopen op strafrechtelijke vervolging.
Geen toestemming: wat kunt u doen?
Als de andere ouder geen toestemming geeft, kunt u de rechter vragen om vervangende toestemming. Als de datum van de vakantie al in zich is, kan dit via een spoedprocedure (kort geding). Het is zelfs mogelijk om binnen enkele dagen een uitspraak te krijgen. De rechter beoordeelt dan of er een redelijk belang is voor de ouder om de toestemming te weigeren.
Schadevergoeding bij onterechte intrekking toestemming
Het komt ook voor dat de ouder eerst toestemming verleent, maar deze vlak voor vertrek weer intrekt, waardoor de vakantie alsnog geen doorgang kan vinden. Op 14 februari 2025 oordeelde de Rechtbank Rotterdam (ECLI:NL:RBROT:2025:1969) dat een moeder onrechtmatig had gehandeld door twee dagen voor vertrek haar toestemming voor een vakantie in te trekken en de marechaussee in te schakelen. Daardoor werden de vader, de 7-jarige dochter van partijen en de nieuwe partner van de vader op Schiphol tegengehouden. De vakantie kon niet doorgaan.
De rechtbank kende aan de man en zijn partner een schadevergoeding toe van alle door hen gemaakte kosten. Daartoe overwoog de rechtbank dat de vrouw niet het belang van de dochter voorop had gesteld en geen oog had gehouden voor het belang van de man, maar de toestemming gebruikt heeft als drukmiddel om haar eigen belangen veilig te stellen. Deze zaak laat zien dat het onterecht weigeren of intrekken van toestemming voor een buitenlandse vakantie niet zonder gevolgen blijft.
Wat kunt u doen als de andere ouder dwarsligt?
- vraag toestemming tijdig en schriftelijk
- gebruik het officiële formulier van de Rijksoverheid https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/formulieren/2014/02/06/formulier-toestemming-reizen-met-minderjarige-naar-het-buitenland/Toestemming-voor-reizen-met-een-minderjarige-naar-het-buitenland.pdf
- weiger niet zonder geldige reden
- vraag vervangende toestemming via de rechter bij een onterechte weigering
- lijdt u schade door een onterechte weigering? Laat onderzoeken of u recht heeft op vergoeding
Hulp nodig bij vervangende toestemming of schadevergoeding?
De advocaten van Rietmeesters zijn gespecialiseerd in complexe gezagskwesties, waaronder toestemming voor vakanties. Heeft u dringend advies nodig of dreigt uw vakantie te worden gedwarsboomd? Neem dan contact op met een van onze familierechtadvocaten. Wij helpen u snel en doortastend verder.